Ο σκοπός

Το βιβλίο των Πράξεων μας περιγράφει τον σκοπό της Εκκλησίας - Πράξεις β:42 «Όλοι αυτοί ήταν αφοσιωμένοι στη διδασκαλία των αποστόλων και στη μεταξύ τους κοινωνία, στην τέλεση της θείας Ευχαριστίας και στις προσευχές.»

Σύμφωνα με αυτή την περικοπή, περιγράφεται εν συντομία ο σκοπός της εκκλησίας που είναι:

α.- Η διδασκαλία της Αγίας Γραφής (Αποστολική παράδοση)

β.- Η κοινωνία (συναναστροφή) των πιστών

γ.- Η τέλεση του Δείπνου του Κυρίου

δ.- Η προσευχή

Έτσι ο σκοπός της εκκλησίας μας είναι να λατρεύουμε από κοινού τον θαυμαστό μας Κύριο, να κηρύξουμε/να διδάξουμε τον Λόγο του Θεού, να οδηγήσουμε τον αμαρτωλό και χαμένο άνθρωπο στον Ιησού Χριστό και στο δρόμο της σωτηρίας και να προσφέρουμε αδελφική συναναστροφή, ενθάρρυνση και οικοδομή.

Έτσι η πρόσκληση που απευθύνουμε, είναι μια πρόσκληση για κάθε άνθρωπο να έρθει στο Χριστό. Είναι η ίδια εκείνη πρόσκληση που ο Χριστός έκανε όταν είπε: "Ελάτε σ'εμένα όλοι οι κουρασμένοι και φορτωμένοι, κι εγώ θα σας ξεκουράσω!"

Η πρόσκληση αυτή κρύβει μέσα της όλο το έλεος, την αγάπη, τη συγχωρητικότητα και τη χάρη του Θεού, γιατί απευθύνεται σε ανθρώπους που είναι κουρασμένοι, φορτωμένοι, απογοητευμένοι, φοβισμένοι. Σ' ανθρώπους αμαρτωλούς που τους καλεί όχι σε απολογία ή τιμωρία, αλλά σε σωτηρία, ξεκούραση, συγχώρηση και αληθινή ζωή.

Η απάντηση που περιμένει ο Θεός σ' αυτό το κάλεσμα δεν είναι να πάμε σε κάποια Εκκλησία ή θρησκεία, αλλά να πάμε σ' Εκείνον προσωπικά, δηλαδή να πιστέψουμε στο Χριστό που πέθανε, αναστήθηκε και ζει τώρα.

Ο απόστολος Παύλος στην Α` Κορινθίους επιστολή κεφ. ιβ:12-15 μας γράφει:

«12 Ο Χριστός μοιάζει με το σώμα, που ενώ είναι ένα, έχει πολλά μέλη· και όλα τα μέλη του ενός σώματος, αν και είναι πολλά, αποτελούν ένα σώμα. 13 Κι εμείς όλοι, είτε Ιουδαίοι είτε μη Ιουδαίοι, είτε δούλοι είτε ελεύθεροι, γίναμε με το βάπτισμα δια του ενός Πνεύματος ένα σώμα, και όλοι ποτιστήκαμε από ένα και το αυτό Πνεύμα. 14 Γιατί, βέβαια, το σώμα δεν αποτελείται από ένα μέλος αλλά από πολλά.»

Η εκκλησία είναι το σώμα του Χριστού – οι πιστοί που αποτελούμε το σώμα του Χριστού είμαστε τα χέρια Του, το στόμα Του, και τα πόδια Του σ` αυτό τον κόσμο. Εμείς πρέπει να κάνουμε αυτά που θα έκανε ο Ιησούς Χριστός αν ήταν εδώ με φυσική μορφή στη γη.